Actualitat
Pinord

Noticies

D.O. MONTSANT

Qualitat, singularitat i vincle amb el territori

En poc més de 10 anys, la DO Montsant i els cellers que en formen part han hagut d’enfrontar-se a un gran repte: fer-se un lloc en el competitiu i exigent mercat del vi. Ha costat i costa perquè és un repte constant, que cal encarar mantenint-se fidel a una filosofia. I en el territori Montsant, amb 1.900 hectàrees i una producció global de 5 milions d’ampolles, som fidels a la qualitat i la singularitat del producte, i al vincle d’aquest amb el territori.

La llavor d’aquesta qualitat i diferenciació és l’aposta per les varietats autòctones. La garnatxa i la carinyena en els sòls de Montsant, juntament amb el clima i el cupatge amb les varietats introduïdes amb posterioritat (cabernet, syrah, merlot…), acaben configurant uns vins excel·lents.

Equilibri entre la vinya i el celler

En aquesta recerca de l’excel·lència, l’altra part del mèrit correspon a cellers, viticultors i enòlegs. Els vins de la DO Montsant són fruit d’una tradició centenària i dels coneixements acadèmics actuals. Són productes artesans, en els que la mà de l’home intervé en tot el procés d’elaboració, un procés que és resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler. El pagès té cura de les vinyes per llegar als cellerers i enòlegs el millor raïm, aquell que els permet crear vins apreciats arreu del món.

Gran Chef

El costum d’ajudar-nos a cuinar amb vi l’hem heretat de les antigues cultures grega i romana.

Al Penedès, comarca de gran tradició vinícola, la família Marrugat ha transmès, de generació en generació, els savis coneixements de la maceració d’herbes aromàtiques en vi anyenc per a la seva utilització en la cuina tradicional mediterrània. La matriarca de la família Tetas Marrugat, Antònia Marrugat, que trobava a faltar, en les seves receptes més tradicionals un vi especial que els atorgués un gust més saborós als seus guisats, va voler comercialitzar-lo. Va ser llavors l’origen del Gran Xef.

Amb més de 50 anys, el Gran Xef és l’emblemàtic vi de cuina de Bodegues Pinord, un vi anyenc de criança amb onze herbes seleccionades curosament degudament barrejades i macerades durant un temps.

La cocció amb Gran Xef aporta aromes als guisats, potencia el sabor dels aliments i afavoreix la cocció lenta, base imprescindible per aconseguir una alimentació de més fàcil digestió.

A més, permet disminuir la dosi de greix dels plats sense reduir la seva qualitat gastronòmica, aporta al menjar substàncies beneficioses i ajuda a evitar malalties cardiovasculars gràcies als seus tanins i derivats fenòlics que actuen com antioxidants.

Des del seu llançament, ha estat un dels vins més apreciats pels consumidors, un dels pioners en la seva època i encara segueix creixent en les seves vendes. El consumidor el coneix i confia en ell per als seus plats entre els quals s’inclouen tot tipus de rostits, peix al forn o bullits, estofats, salses, maceracions, etc.

El vi de cuina Gran Xef, que és utilitzat per prestigiosos restaurants nacionals i internacionals, arriba al consumidor final acompanyat d’un receptari i indicacions per elaborar diferents plats.

Vins Kosher

Kosher, -paraula que procedeix del yidish (jueu o hebreu) -, significa “pur”. I és el terme amb què es designen els aliments i begudes elaborats segons els requisits de la religió jueva.

Tot el procés de cultiu, cura dels ceps, la collita, l’elaboració, la criança i fins i tot l’embotellament ha de ser supervisat per una persona qualificada, en general, el rabí.

Alguna de les condicions que s’han de complir són que la vinya ha de comptar amb una edat mínima de quatre anys, la verema ha de ser manual, selectiva i escrupolosa, acceptant només raïms sans, sencers i en estat òptim de maduració; només el rabí pot realitzar la manipulació i el premsat i, la vinificació només es pot realitzar en tines d’acer inoxidable. Les ampolles han de ser noves i de fabricació supervisada, que el rabí marcarà amb el segell Kosher que acredita la seva elaboració.

En realitat, el vi Kosher no té diferències importants pel que fa a la seva elaboració o varietats, la importància rau en la comprovació i la certificació del rabí que el vi ha complert els requisits exigits per a l’elaboració Kosher.

Vins de Postres

Els vins dolços han estat des de sempre els acompanyants idonis per a les postres.

Tant els procedents de varietats tan apreciades com el moscatell, a qui ja els romans assenyalaven com el rei dels vins dolços, com els vins “encapçalats”,-entre els més reconeguts, els de Porto- als que s’atura la fermentació amb l’addició d’alcohol, conservant així part dels sucres naturals del raïm.

Bodegues Pinord té el vi Moscatell com un dels seus referents ja que l’elabora des dels seus inicis, i un Porto (Tawny), que envelleix entre quinze i vint anys, i és el perfecte acompanyant de les postres, ple de qualitats i amb tocs dolços que ho fan summament seductor.

 

Registra't al Club Pinord

Pista: la vostra contrasenya és recomanable que sia almenys de 7 caràcters. Per a fer-la més robusta, feu servir lletres majúscules i minúscules, nombres i signes com ara ! " ? $ % ^ & ).

Indicador de robustesa
close

Identifica't al Club Pinord

Registra't | Heu perdut la contrasenya?

close